Hogyan tartsuk karban a kompresszorunk szelepeit?

1067

A kompresszor legfontosabb része a szelep, ezek meghibásodása a leggyakoribb, ami egy kompresszor leállásához és meghibásodásához vezet. A gyártók állandóan dolgoznak a minél jobb szelepek gyártásán, de muszáj néha kompromisszumot kötni. Míg a kompresszor kiválasztásánál néhány fontos szempontra odafigyelünk, addig tudnunk kell kiválasztani a megfelelő szelepet hozzá. Fontos, hogy a szelep a megfelelő időben effektíven tudjon bezáródni és előírja a minimális áramlási erőt. A leggyakrabban használt szelepek az alaplapos szelep, a gyűrű típusú szelep és a tányérszelep.

A szelepek élettartama már a felszereléstől és használattól is függ. Például néhány bonyolultabb helyzetben, ha szénhidrogén feldolgozásáról van szó, akkor az élettartama nagyjából négyezer és nyolcezer óra között van. Ebben az esetben a tányérszelepnek előnye van az alaplapossal szemben, mert kevésbé halmozódik fel rajta az a por, amiket ezekben a típusú gázokban találni. Továbbá nyirkos szén-dioxidnak esetében a szelepek általánosan tízezer és tizenötezer órát bírnak. Nem tiszta gáz esetében öt-hatezer órát bírnak ki. A tányérszelepek előnyét az is mutatja, hogy az energiamegtakarítás 5-12%-kal nő, ha kicseréljük az alaplapos szelepünket tányérszelepre.

A kompresszor szelepének kivizsgálása és kicseréltetése sokkal drágább és macerásabb folyamat, mint odafigyelni a szelepre és állandóan igyekezni karbantartani azt.  Néhány alapelvet érdemes követni. Ami a legtöbb gépnél hasznos tanács, az itt is ajánlatos, hogy eredeti alkatrészeket használjunk az eredeti gyártótól. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a rugók és a szívás erőssége és a kimeneti szelep egymáshoz valók. Ugyanúgy, ha bármelyikből típust szeretnénk váltani, előtte kérjük ki egy szakember tanácsait. Nem éri meg őket keverni. Ne csikorgassuk a szelep tányérját! Kövessük a gyártó által megadott specifikációkat!

Szelep szerelés mester fokon

Az alaplapos szelep kivizsgálásának alapvető részei közé tartozik, hogy kitakarítsuk a koszos szelepeket, néhánynak speciális takarításra van szüksége. Egyértelműen szereljük ki a jobb rálátás és egyszerűbb munka miatt. Alaposan vizsgáljuk végig, nézzük meg a szelepet, hátha találunk rajta repedést. Helyettesíthetjük a viseltes részeket, a tányérokat, csavarokat stb. Ha speciális tisztításra van szüksége, azt is intézzük el.

A gyűrű típusú szelepek esetében a szelep újradolgozásának speciális eszközökre és erre betanított emberre van szüksége. A zárógyűrűnek tökéletesen illeszkednie kell a nyeregbe, hogy rendesen lezárja a szelepet. A különböző hőhatásokra a gyűrű és a befoglaló anyag kitágulhat, megváltozhat, ami szivárgáshoz vezethet.

A tányérszelepeket ugyanúgy ki kell szerelni és megnézni, ahogy fentebb már említve van. Speciális eszközöket kell használni az ágy újradolgozására. A tányérszelepek esetében ez a munka egyszerűbb és gyorsan, mint az alaplapos és a gyűrűs szelepek esetében. Az elhasználódó részek, amiket szokás cserélni, a csúcsnyergek és az emelő alátétek. A jó lezárás érdekében a csúcsnyergeknek összhangban kell lennie a nyergekkel.

 

Támogatott tartalom a cikk a BTK kft közreműködésével jött létre.