Mi az a glikémiás index?

115

A glikémiás index a szénhidrátok felszívódásának sebességét mutatja meg.

Minél alacsonyabb az értéke annál jobb.

Értéke 0 és 100 között lehet.

Az alacsonyabb értékű ételek szénhidrát tartalma lassabban szívódik fel így sokáig telítettségi érzést adnak, ezzel is segítve a fogyást.

Minél magasabb az adott táplálék rosttartalma, annál alacsonyabb a glikémiás indexe.

Alacsony glikémiás indexű ételek:

Teljes kiőrlésű kenyerek, pékáruk. Zsírszegény tejek.

Alma, narancs, körte, grépfrút.

Paradicsom, retek, hüvelyes dolgok.

A fehérjében gazdag ételeknek is alacsony a glikémiás indexe.

Megosztás
Előző cikkMik ezek a poliolok?
Következő cikk95 vagy 98 benzin?